خواص گیاه والک یا سیر کوهی

والک گیاهی است پایا به ارتفاع ۲۵تا ۵۰ سانتی متر با پیاز کشیده به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی شکل و نوک تیز ، ساقه ضخیم و گلدار آن کم و بیش سه وجهی است ..و در انتها به چتری شامل ۱۵تا ۲۵ گل ختم می شود .که هر کدام به پهنای ۵/۱ سانتی متر به شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم می‌شود. والک یکی از گونه‌های سیر و به اصطلاح نوعی سیرکوهی است که با نام‌های پیاز خرسی، سیر جنگلی، سیر خرس از آن یاد می‌شود، بسیار ملایم‌تر و شیرین‌تر از سیر معمولی است و بیشتر مصرف دارویی دارد. بوی آن شبیه پیاز است. قسمت مورد استفاده والک گیاه جوان و بندرت از گیاه خشک شده یا عصاره آن است.
از نظر ترکیبات شیمیایی، والک دارای اسانس، شامل ترکیبات گوگردی است. والک برای
تصفیه خون بسیار مفید است و در ناراحتی‌های هاضمه کمک می‌کند و خواص پیاز آن تا حدود زیادی شبیه سیر است و همان‌طور در کاهش فشار خون و رفع تصلب‌ شریانها نافع است.
والک در موارد دیگر نظیر
اسهال، اتساع روده‌ای، آنفلوانزا، برونشیت، بیماری اسهال خونی از نوع آمیبی و سیاه سرفه به کار می رود.
والک با انبساط ملایم عروق خونی سبب کاهش فشار خون می‌شود. مصرف گیاه والک باعث
کاهش قند و پیشگیری از افزایش فشار خون در مبتلایان به دیابت می‌شود.
چنانچه بر روی پوست مالیده شود باعث قرمزی پوست می‌شود. همچنین در استعمال خارجی برگهای له شده آن برای بیماری‌های پوستی اثر مفید دارد. سیر کوهی برای کسانی که
تنگی عروق دارند و همچنین برای سرگیجه بسیار مفید است. این گیاه ضد عفونى کننده قوى است، به هضم غذا کمک مى کند و ضد کرم معده و کرم کدو است.
والک کوهی سرشار از کلسیم و انواع ویتامینهای نافع بدن است. والک را در فصل بهار می‌چینند . برای فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری می‌کنند. در صورتی که بخواهید سبزی والک را خشک کنید، حتما باید به روش سایه خشک عمل کنید.

والک پلو
مواد لازم برای ۴ نفر:

برنج:  ۴ پیمانه سر خالی یا ۵۰۰گرم
والک: ۵۰۰ گرم
روغن: ۱۰۰گرم
نمک : به میزان لازم
سماق وزعفران( در صورت تمایل ): به میزان دلخواه

طرز تهیه:

برنج را به همراه نمک خیس می‌کنیم. والک‌ها رو پس از پاک کردن خوب می‌شوریم و تو آبکش می‌ریزیم تا آب اضافی اون گرفته شه. با توجه به اینکه والک‌های کوهی برگ‌های لطیف و کوتاهی دارن، می‌تونیم اونها رو به صورت درسته استفاده کنیم. در غیر این صورت والک‌ها رو کمی درشت‌تر از سبزی پلو خرد می‌کنیم.
قابلمه‌ای آماده کرده و نیمی از حجم اون رو از آب پر می‌کنیم و روی گاز قرار می‌دیم. بعد از جوش اومدن آب، برنج خیس‌خورده رو داخل آب می‌ریزیم. خوب وقتی که برنج نیم‌پز شد، والک‌ها رو به اون اضافه و می‌ذاریم تا همزمان با برنج چند جوش دیگه بخوره. برای این منظور ۲ الی ۳ دقیقه زمان کافی‌ست. حالا برنج را به همراه والک آب‌کشی کرده یه آب روغن مشتی بهش می‌دیم و می‌ذاریم تا پلومون دم بکشه و تو این فاصله که حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه‌ست می‌ریریم سراغ درست کردن کوکوی والک.

نکته ۱:با توجه به اینکه والک، سبزی بسیار لطیفی‌ست، طولانی‌تر شدن مدت پختش تو آب، باعث له شدن اون می‌شه، پس قبل از اضافه کردن والک، از نیم‌پز شدن برنج مطمئن شدید .

نکته ۲: بعضی افراد در قدیم، ‌والک پلو را با سماق و زعفران دم می‌کردند، به این شکل که هنگام انتقال مخلوط برنج و والک به قابلمه، در لابه‌لای برنج مقداری سماق و زعفران هم می‌پاشیدند.

نکته ۳:این غذا از قدیم‌الایام معمولا بدون گوشت پخته می‌شده ولی در صورتی که به مصرف پروتئین‌های حیوانی به همراه غذا عادت دارید، می‌توانید ‌آن را به همراه ماهیچه پخته شده یا کوفته ریزه سرخ شده دم کنید و بخورید، اما ما اینجا قصد داریم اون رو با کوکوی والک سرو کنیم.

نکته ۴: از خیس کردن طولانی مدت والک در آب طی مراحل شست‌وشوی آن پرهیز کنید. رایج‌ترین روش برای نگهداری طولانی‌مدت والک، فریز کردن آن است؛ در نتیجه والک را پس از شست‌وشو به صورت درسته یا خرد‌شده فریز کنید یا برای نگهداری طولانی مدت از روش خشک کردن در سایه استفاده کنین.

نکته ۵:  برای پخت والک پلو به جای آبکش کردن از روش کته کردن نیز می‌توان استفاده کرد. برای این منظور برنج را مانند روش معمول پخت کته، به همراه آب بپزید. هنگامی که برنج تمام شد، والک را به برنج اضافه کرده و با برنج مخلوط کنید. سپس این مخلوط را مانند کته معمولی دم کنید.

کوکوی والک

مواد لازم :

والک: ۳۰۰ گرم
تخم مرغ: ۴عدد
گردو: خرد شده ۳ قاشق غذاخوری
زرشک: ۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل: به میزان دلخواه
ادویه: به میزان لازم
روغن هم برای سرخ کردن: به میزان لازم

طرز تهیه :

اول از همه والک‌ها رو پاک می‌کنیم و بعد می‌شوریم و در آخر هم خرد می‌کنیم (حواستون باشه که زیاد نباید خوردش کرد چون لیز می‌شه، بهتره که از سبزی خورد کن استفاده کنین). بعد که خورد کردیم تخم مرغ‌ها رو اضافه کرده و خوب مخلوط می‌کنیم تا یکدست بشه و تخم مرغ‌ها کف کنه بعد گردو و زرشک که از قبل خیس کردیم رو با ادویه‌جات اضافه کرده و مخلوط می‌کنیم. شاید لازم باشه که یکی دو قاشق آرد هم به مخلوط اضافه کنین.
داخل یک ماهی تابه رو روغن ریخته و مایع رو داخلش می‌ریزیم. مواظب باشین که مواد خوب کف ماهی تابه رو بپوشونه. حالا در ماهیتابه رو می‌ذاریم تا یه طرف کوکو گرفته بشه بعد می‌تونیم برش بزنیم و طرف دیگرش رو سرخ کنیم و یا اگه ماهی‌تابه‌تون این اجازه رو می‌ده که کامل برش گردونین که چه بهتر.

http://www.mihansalamat.com

این نوشته در اخبار تغذیه, خواص خوراکی ها و دانه ها،خشکبار، روغن ها، گیاهان و میوه ها, دلمه ،کوکو، رولت, غذای گیاهخواران ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

2 پاسخ به خواص گیاه والک یا سیر کوهی

  1. آریان می‌گوید:

    والک را نباید با تخم مرغ ترکیب کرد. تو یکی از سایت ها خواندم.

  2. adineh می‌گوید:

    با درود
    من خیلی جستجو کردم ولی مطلبی در این مورد ندیدم . لطفا اگر شما سایتی را می شناسید که این مطلب در آن قید شده است سپاسگزار می شوم که به من هم معرفی کنید. باسپاس از محبت شما

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *